FRANKRIJK
PARIJS
5 februari 2010
Parijs is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. Met 2,15 miljoen inwoners in de gemeente Parijs zelf en ruim 11 miljoen in het hele stedelijke gebied, met inbegrip van de banlieue (voorsteden) en de forenzensteden daaromheen, is het de grootste stad van Frankrijk en samen met Londen, Moskou en Istanboel behoort het tot de grootste steden van Europa. Het is ongetwijfeld ook één van de meest bezochte steden van Europa.
De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Parijs is gesticht op het Île de la Cité, maar is inmiddels zo groot geworden dat de stad een gebied van zeven heuvels beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn. Een citytrip naar Parijs betekent een variatie aan bezienswaardigheden. Parijs staat voor cultuur, mode, romantiek, gastronomie, shopping, enzovoort.
Vrijdag 5 februari 2010
We laten de alledaagse beslommeringen eventjes achter ons en vertrekken voor 4 dagen naar Parijs. Vroeg uit de veren want om 06:53 nemen we in Gent de Thalys richting Parijs Gare du Nord. Simpel toch!?
Helaas is dit buiten het station van Lokeren gerekend.
De trein van 05:44 richting Gent St Pieters op spoor 1 rijdt mooi op tijd het station binnen. Ten minste dat denken we toch.
Volgende halte: Zele.
Zele ?? Dit ligt op de lijn naar Brussel.
Paniek, we zitten op de verkeerde trein. Hoe kan dit?
Blijkt de trein van 5:41 te zijn naar Brussel die met vertraging reed en omroepen vinden ze in Lokeren blijkbaar overbodig.
Afstappen in Zele was een slechte zaak want daar zaten we vast….
Eerste trein terug naar Lokeren was om 6:33 u. Bye bye trein van 6:53 naar Parijs.
Achteraf is de clou van het verhaal dat we beter hadden blijven zitten op de trein naar Brussel want de thalys rijdt van uit Gent toch eerst naar Brussel.
Uiteindelijk rijden we dan toch naar Brussel en kunnen we zonder problemen of bijbetaling met een volgende Thalys vertrekken.
Met de nodige vertraging komen we dan om 10:40 u in Parijs aan. Met de metro rijden we een paar haltes tot vlakbij ons hotel. De metro is heel overzichtelijk en je kan bijna overal heel dichtbij komen.
Montmartre lijkt mij een leuke plaats om ons bezoek aan Parijs te starten. Montmartre is een dorp binnen de stad, vooral bekend door bijeenkomsten van kunstenaars in de 19e eeuw, en is op een heuvel ‘la butte’ gelegen. Na heel wat treden, ik heb ze niet geteld, kom je helemaal boven bij Le Sacré-Coeur. Deze basiliek valt vooral op door zijn felwitte kleur. Vanop de trappen van le Sacré-Coeur heb je een heel mooi uitzicht op Parijs. Na een kort bezoek wandelen we naar de Place du Tertre. Dit pleintje en de omliggende straatjes zijn een toeristische trekpleister maar toch hangt er wel een ontspannende sfeer. Het is er deze tijd van het jaar ook niet zo druk.
Het pleintje zit vol met ‘kunstenaars’ en in de straatjes lopen er meer kunstenaars dan toeristen rond. Allemaal willen ze je tekenen. In Rue du Mont Cenis drinken we op een terras in het zonnetje een biertje. Voor 1 biertje van een halve liter is het 6 euro. Ons eerste gedacht, 6 euro voor een halve liter bier, amaai dat is duur. Achteraf blijkt dat dit nog goedkoop is in Parijs. Op sommige plaatsen betaal je 6 euro voor 25 cl bier. We volgen een wandeling uit de reisgids ‘National Geographic reisgids van Parijs’ en komen zo op pittoreske pleintjes en in leuke straatjes terecht. We eindigen aan de Place Pigalle.
We nemen daar de metro naar Les Grands Boulevards. Het zijn brede, doorgaande wegen, maar vormen ook een centrum van winkels, cultuurtempels (zoals de Opéra Garnier), delicatessenzaken, galeries enz. In de Boulevard Hausmann bevindt zich onder andere het grote en luxe warenhuis Galerie Lafayette. In Parijs heeft Galerie Hausman 3 vestigingen. Alle drie bij elkaar aan Boulevard Haussmann.
Het hoofdgebouw is Lafayette Coupole. Dit is een prachtig gebouw met een grote koepel, veel balkons en een dakterras met een mooi uitzicht over Parijs en in het bijzonder de Opéra Garnier. In de galerie kunt u o.a. parfum en cosmetica, sieraden, damesmode, design mode, kindermode en speelgoed en electronica vinden. Een beetje verder, aan de Boulevard Montmartre vind je het Hardrock Café. Weer een t shirt bij voor Koen zijn collectie.
We krijgen er niet genoeg van en rijden met de metro ook nog eens tot de Champs-Elysées en de Arc de Triomphe.
’s Avonds willen we een restaurantje uitproberen in de Quartier Latin. Door werken op de metrolijn, geraken we er echter niet. We zijn behoorlijk moe en hebben niet meer de fut om te voet naar Quartier Latin te gaan. De buurt waar we ons bevinden is best gezellig en aan restaurantjes geen gebrek. We kiezen een restaurantje uit en eten lekker voor niet veel geld. Daarna is ons pijp uit en zoeken we ons bed op. We hebben een kamer aan de achterkant van het hotel en het is er heel rustig, niets te horen.
Zaterdag 6 februari 2010
Vandaag beginnen we met de Eiffeltoren. Koen vindt het tegenvallen: een hoop oud ijzer. Met de liften gaan we naar de tweede verdieping (115 m hoog). Je hebt er een mooi uitzicht over Parijs. Helaas zijn de weergoden ons vandaag niet goed gezind en is het aan het regenen. Parijs zit bedolven onder donkere wolken.
Terug beneden kopen we ons noodgedwongen een paraplu aan woekerprijzen. Maar ja, nat worden is ook geen optie.
Kort na de middag hebben we een rondvaart op de Seine. Bateaux Parisiens ligt aan de Eiffeltoren. Vanop de Seine heb je een mooi uitzicht op de vele oude bezienswaardigheden van Parijs. Normaal gezien duurt zo’n rondvaart een uurtje. Na zo’n 40 min wordt er aangekondigd dat we naar de kant varen. Het waarom hebben we niet echt begrepen. In eerste instantie gebeurt er niet veel.
Na een lange wachttijd kwam dan de politie aan boord waarna we met zijn allen op een andere boot moesten overstappen. Wat er gaande was? Geen idee! Uiteindelijk duurde ons boottochtje bijna 2 uur. We kregen wel uitgebreide verontschuldigingen voor de vertraging.
Het restaurant voor ’s avonds kiezen we uit de reisgids ‘Trotter’. Deze reisgidsen geven heel goede tips om te gaan eten. Ook dit keer is dit niet anders. We kiezen voor ‘Le Boeuf sur le toit’ gelegen in een zijstraat van de Champs Elysées. Aan de buitenkant zou je het niet zeggen maar het is een mooi restaurant. En inderdaad heel lekker.
De Eiffeltoren willen we ook ’s avonds zien. Hij is ’s avonds zowiezo verlicht maar elke eerste 10 minuten na het hele uur geven knipperlichten de Eiffeltoren ‘avonds extra sfeer. De blok oud ijzer ziet er met al deze verlichting toch veel mooier uit.
Zondag 7 februari 2010
Elke eerste zondag van de maand zijn de musea gratis voor iedereen. Dus dat is een meevaller. We kiezen voor het Louvre alhoewel mijn voorkeur eigenlijk naar het Muséé d’Orsay uitgaat. Maar aangezien het Koen zijn eerste kennismaking is met Parijs vind ik dat hij het Louvre moet gezien hebben. Met de gratis toegang kunnen er hier dan wel ellenlange rijen wachtenden staan maar nu valt dit best mee.
De gebouwen op zich vind ik al schitterend. De hoofdingang bevindt zich onder de piramide.
De collecties zijn over zeven afdelingen verdeeld en ondergebracht in drie delen: Sully, Richelieu en Denon. Het wordt een blitz bezoek. Eerst naar Denon, waar we, zoals de meeste toeristen, gaan kijken naar de Venus van Milo en de Mona Lisa. De Mona Lisa is al niet groot en dan staan er nog eens massa’s mensen voor, allemaal met het fototoestel in de lucht. Om ons bezoek af te ronden gaan we in de Richelieu-vleugel de Belgische collectie bekijken.
Daarna wandelen we via de Arc de Triomphe du Carrousel en le jardin du Carroussel naar le Jardin des Tuileries. Als je door de Arc de Triomphe du Caroussel kijkt ziet u de Luxor-obelisk op de Place de la Concorde en de Arc de Triomphe op één lijn. Over de parken verspreid zie je vele standbeelden. Terrasjes en cafés werden discreet ingeplant tussen de bomen. Een ronde vijver met ligstoeltjes. Het is hier zalig vertoeven. Met goed weer zal het drummen zijn voor een plaatsje.
We verlaten het park via de grille d’Honeur en komen zo op de Place de la Concorde. Als je hier rondkijkt zie je een groep indrukwekkende gebouwen bijeen. Langs de ene kant een mooi uitzicht op de Champs Elysées en de Arc de Triomphe en aan de andere kant het Louvre. Ik vind het hier indrukwekkend.
We rijden een paar haltes met de metro tot aan de Pont Neuf en wandelen dan verder langs de Seine met zijn talrijke boekenstalletjes tot aan Place St Michel. Aan de overkant van de Seine heb je het Ile de la Cité. Dit eiland in de Seine is het geografische centrum van Parijs. Vele toeristen komen tot hier voor een bezoek aan de Notre-Dame. Volgens de reisgids ‘Trotter’ is dit het meest bezochte monument van Parijs (tweemaal zoveel bezoekers als de Eiffeltoren) De kathedraal de Notre-Dame bepaalt al sinds de 12e eeuw het beeld van Parijs hoewel haar huidige uiterlijk grotendeels 19e eeuws is. Het is een prachtige kathedraal.
Het is vandaag vrij koud en onze spieren en voeten roepen om een beetje rust en warmte. Een drankje in een brasserie kan ons echter niet meer opwarmen en we gaan dan maar naar ons hotel. Een beetje rust, een warme douche en we zijn klaar om te gaan eten.
We kiezen opnieuw een restaurant uit de ’trotter’. Veel restaurants zijn op zondagavond gesloten. Onze voorkeur gaat deze keer naar La Fermette Marbeuf, ook nu in een zijstraat van de Champs Elysées. Het is een restaurant in de art nouveau stijl en wordt zelfs beschermd als historisch monument. In eerste instantie zitten we er alleen maar algauw sijpelen er andere hongerigen binnen. Ook dit keer hebben we heel lekker gegeten. Een stapje uit, zit er niet meer bij vanavond. De vermoeidheid is te groot. Vroeg in bed.
Maandag 8 februari 2010
We hebben heel wat uurtjes geslapen en voelen ons redelijk uitgerust. Vandaag is het alweer de laatste dag. Onze valiezen mogen we in het hotel laten staan tot we vertrekken. Het weer is niet denderend: grijs en miezerig. We nemen de metro naar de andere kant van Parijs: Montparnasse.
Hier vind je enkele beroemde etablissementen als Closerie des Lilas, La Coupole en le Select. We maken een kleine wandeling. Onderweg komen we Rodins standbeeld van Balzac tegen. Tour Montparnasse is ongeveer 200 m hoog. Je kunt mits betaling helemaal naar boven. We hebben dit niet gedaan. In de buurt van Tour Montparnasse is een caféetje waar ze orval (en andere Belgische bieren) verkopen. Dit hebben we dan wel gedaan. We hebben een krant gekocht, alleen maar ‘Het Laatste Nieuws’ te verkrijgen en ons met een orval aan een tafeltje geïnstalleerd.
Daarna gaan we Saint-Germain-des-Prés verkennen. Het legendarische St. Germain-des-Prés van Parijs ontstond in de 9e eeuw rondom een van de beroemdste Benedictijner abdijen van Frankrijk en is nu een gezellig gebied met literaire cafés, jazzkelders, boeken- en andere winkeltjes en bistro’s. Reeds van op het metroperron merk je waarvoor Saint-Germain-des-Prés gekend is.
Als we uiteindelijk bij de kathedraal aankomen, zijn we wel een beetje moe. We hebben vandaag toch alweer wat kilometers in de benen. Voorbij de kathedraal komen we in de mooie wijk Barrio Santa Cruz terecht. Het eerste het beste terras in de schaduw ploffen we ons neer en hier gaan we het eerste uur niet meer weg. De wijk Barrio Santa Cruz is een van de oudste wijken van Sevilla, een voormalige joodse buurt, later een typisch Sevillaanse volkswijk met een wirwar van steegjes en het wemelt er van de souvenirswinkels en tapasbars. In een van de vele tapasbars gaan we eten.
Je kunt hier natuurlijk lang vertoeven maar dat zal voor een volgende keer zijn. Via een wirwar van straatjes komen we uit aan de Seine. Onze voeten protesteren nog niet dus we wandelen verder. Op het Ile de la cité passeren we het Justitiepaleis en de Marché aux Fleurs. Deze laatste is vandaag niet open. Aan de Pont Notre Dame steken we opnieuw de Seine over en via de Boulevard de Sébastopol bereiken we het Centre Georges-Pompidou. Het is één van de populairste bezienswaardigheden van Parijs. Een bezoek bewaren we voor de volgende keer.
Na het eten wandelen we nog in de straatjes in de buurt van de Beurs en de Opéra Garnier. Er zijn hier enkele mooie galerijen. Het begint echter terug te miezeren, tijd dus voor een drankje. En zo loopt ons bezoek aan Parijs op zijn laatste benen. In sneltempo hebben we Parijs bezocht maar Koen heeft nu wel een goede indruk van wat zer zoal in Parijs te zien en te beleven valt. Uiteindelijk zijn we maar 1u20 van Brussel verwijderd en een weekendje van zaterdagmorgen tot zandagavond zal zeker in de toekomst op ons programma staan. Onze valiezen ophalen in het hotel en dan de metro naar het station. Om 18:25 u vertrekt onze trein en we willen er toch goed op tijd zijn. We zien al direct als we in het station aankomen dat onze trein vertraging heeft. Wat had je nu anders verwacht! Hoeveel vertraging staat er niet bij.
Dat wordt dus nog een drankje. Rechtover het station is er een café:’ Au rendez-vous des Belges’. Dit adresje had ik op het internet al zien staan als één van de cafés in Parijs die orval verkopen. En het bier van de week is duvel. Zelfs aan de prijs van 4 euro!
Terug in het station is er nog geen verandering. De thalys van 19u naar Brussel is zelfs afgeschaft. Aan problemen dus geen gebrek. Uiteindelijk vertrekt onze trein, samen met de passagiers van de afgeschafte thalys, om 19:20 u.Laatste halte Brussel: wegens technische problemen rijdt hij niet tot in Gent. Allez vooruit, dat ook nog. We nemen dan in Brussel de trein, uiteraard mét vertraging, naar Lokeren.
Thuis worden we verwelkomd door onze kat, die blij is dat we weer thuis zijn.