KROATIË
RONDREIS KROATIË
17 september 2021
Algemeen
Voor de eerste keer trekken we naar Kroatië. Mijn kennis over Kroatië was vrij beperkt. Het behoorde tot het voormalige Joegoslavië. En dat is het zowat. Toen een paar jaar geleden Wim Lybaert met zijn Columbus naar Kroatië trok was ik aangenaam verrast door de mooie natuur. Een vakantiebrochure gaan halen en ik was direct helemaal in de ban van Kroatië. Ik denk dat dit helemaal ons ding gaat zijn. Prachtige natuur, mooie oude steden waar je door de straatjes kan slenteren. Eilandjes bezoeken. Ik heb mijn inspiratie gehaald bij oa. Expairtours, Reisroutes, The Nomad Life en verschillende reisblogs.
Vliegtickets
We hebben onze vluchten geboekt bij Brussels Airlines. Vliegen naar Zagreb en terugkomen vanaf Dubrovnik. Er zijn ook nog luchthavens in Pula, Zadar en Split. Aangezien we ook naar de Plitvice meren gingen was Zagreb voor ons de beste optie. Ik had gelezen dat het goedkoop vliegen is naar Kroatië maar dit was nu toch niet het geval.
Geldzaken
Kroatië hoort nog wel bij de Europese Unie maar ze hebben nog wel hun eigen munt, de Kuna: 1 euro is ongeveer 7,5 Kuna of HRK. Je kan op veel plaatsen ook met euro betalen. Bij aankomst in de luchthaven hebben we een kleine som geld afgehaald. We hadden gelezen dat er op de luchthaven meer kosten worden aangerekend. Geldautomaten (BANKOMAT) zijn overal in Kroatië aanwezig en de kosten als je geld afhaalt hangen af van je bank. Kies altijd voor ‘accept without conversion’ in plaats van ‘accept with conversion’, zodat je eigen bank de conversie van kuna’s naar euro’s uitvoert. Op deze manier ben je veel goedkoper uit (gunstigere wisselkoers). Neem zeker geen ATM, dit is een Amerikaans bedrijf en rekent hoge kosten.
We hebben vastgesteld dat het echter interessanter is om zoveel mogelijk met een visa- of mastercard te betalen. Dan krijg je steeds een voordelige koers. Dit is niet overal mogelijk maar op sommige plaatsen, ook gewoon bij een drankje, vragen ze zelf of je cash of met de kaart betaalt.
Taxi
Bij aankomst op de luchthaven kan je een lijnbus of shuttlebus nemen naar het centrum. We zijn pas rond 22:45 uur geland dus dit was niet mogelijk. We hebben dan de taxi genomen. Dat ging vlot en kostte ons ongeveer 300 HRK of 40 euro. Best wel op voorhand de prijs afspreken met de chauffeur zodat je voor geen verrassingen komt te staan. Hij had ons 250 gezegd. Volgens de meter was het 300 maar hij was correct en vroeg toch maar 250. Met de fooi erbij hebben we dan toch 300 gegeven.
Bij vertrek uit ons laatste hotel in Dubrovnik hebben we ook de taxi genomen naar de luchthaven. Het was ongeveer een half uurtje rijden. We hadden ook eerst de prijs gevraagd maar het zijn vaste prijzen. De prijs bedroeg 300 HRK.
Huurauto
De prijzen van autohuur verschillen per type en per verhuurmaatschappij. Er is soms een groot verschil. Ook de schadeverzekering kan soms veel verschillen. We leveren de auto in op een andere plek dan we de wagen ophalen. Je moet dan one-way bijbetalen. Dit is ook verschillend van maatschappij tot maatschappij. Volgens enkele reisblogs staan de volgende verhuurbedrijven goed aangeschreven: Nova Rent a Car, Sunny Cars en Easy Terra. We hebben alles vergeleken en hebben uiteindelijk een auto gehuurd bij Easyterra.
Parkeren Zaventem
Om met de trein naar Zaventem te rijden zijn we 60,40 euro kwijt. Je moet nog steeds iemand lastig vallen om je naar het station te brengen en te komen halen. We kiezen er dan ook voor met de wagen naar Zaventem te rijden en te parkeren bij Air Parking. Dit is vlakbij de luchthaven en je wordt met een busje aan de deur afgezet. Voor 15 dagen kost dit 95 euro en je moet niemand lastig vallen.
Excursies
Heb je ergens een vaste verbijfplaats en je hebt geen huurauto dan kan je via Get Your Guide.steeds excursies boeken.