NOORWEGEN
RONDREIS NOORWEGEN
15 JULI 2024
Dit jaar gaan we een hele andere richting uit: we gaan naar Noorwegen!
Noorwegen staat vooral gekend voor zijn overweldigende natuur. Diepblauwe fjorden, hoge bergen, groene valleien en een fantastische kustlijn. Het is het land van zalm, fjorden en trollen. We reizen zowel met de trein als met de boot zodat we alle mooie facetten kunnen aanschouwen. Van de mooiste treinreis ter wereld naar de mooiste zeereis ter wereld! We hebben gekozen voor Nordic om deze reis voor ons vast te leggen. We zijn heel benieuwd!
Maandag 15 juli 2024
Het is eindelijk zover! We vertrekken naar Noorwegen. Onze vlucht is om 19 uur. Ze hebben ons plaatsen op een verschillende rij gegeven. Ik begrijp dit niet. Je checkt samen in en ze zetten je uit elkaar. Normaal gezien checken we altijd op voorhand in. We doen dit eens niet en dan kom je dit tegen. Volgende keer terug zelf inchecken! Gelukkig was er iemand die zelf voorstelde van te ruilen.
Na een kleine 2 uur vliegen zijn we in Oslo. Er is een vlotte treinverbinding tussen de luchthaven en het stadscentrum: de Airport Express Train (Flytoget). Iedere 10 minuten vanaf platform 3. Tickets kan je online kopen of gewoon op de luchthaven aan de ticketautomaten. De tickets kosten 240 NOK pp. Dit is ongeveer 20 euro.
We halen ook een beetje Noorse kronen af bij een ATM. Maar was eigenlijk niet nodig. Je hebt geen cash geld nodig. Je kan overal maar dan echt ook overal met de kaart betalen.
Ons hotel Thon Opera ligt vlak naast het station. Heel gemakkelijk. Na het inchecken drinken we nog iets in het hotel. Pff goedkoop is het niet maar ja Noorwegen is nu eenmaal geen goedkoop land. En al zeker niet voor de alcohol.
Dinsdag 16 juli
Vandaag gaan we op ontdekkingstocht in Oslo. De stad is historisch en hip tegelijk en ligt tussen groene heuvels en de blauwe Oslofjord. Oslo is met voorsprong de grootste stad van Noorwegen en dat is eigenlijk al niet groot. De bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar in het centrum. Enkel Vigelandpark ligt iets verder en daarvoor neem je best de tram. Het openbaar vervoer is heel goed georganiseerd.
We starten ons bezoek in dit park. Het is een groot beeldenpark van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Het is een prachtig park met meer dan 200 beelden en de toegang is gratis. Ik had gelezen; bezoek dit park op een zonnige dag. Hm tja die was vandaag helaas niet van de partij. Het is bewolkt maar gelukkig regent het nog niet.
Na dit bezoek nemen we de tram terug richting centrum, halte Aker Brygge.
Aker Brygge maakt deel uit van het stadsdeel Sentrum en was vroeger een scheepswerf. Vandaag is het één van de hipste delen van de stad met veel restaurants, bars en boetiekjes. Vooral ook de moderne architectuur springt in het oog. Heel mooi en gezellig!
Het hele jaar vertrekken er ook veerboten die de pittoreske Oslofjord opgaan. Aan de overkant van de pier ligt de Akershus Festning. Dit middeleeuws gebouw / vesting vormt een scherp contrast met de moderne gebouwen aan de pier. Ik denk dat het hier ’s avonds ook heel mooi is met de verlichting aan.
Vlakbij liggen ook het Nobel Peace Center, het Astrup Fearnley Museum voor Moderne Kunst en het National Museum. Iets verder ligt het stadhuis van Oslo. Het gebouw stelt niet veel voor maar binnen is het heel mooi. Je kan dit gratis bezoeken.
Na een kleine eetpauze gaan we op zoek naar een fontein. Volgens google maps is het niet ver. In de wirwar van straatjes raakt hij echter van slag. Maar uiteindelijk geraken we er wel. Ondertussen komt ook de zon af en toe eens piepen.
Nog één van de bezienswaardigheden is het Koninklijk Paleis waar we toevallig ook de wissel van de wacht meemaakten.
Vanaf het paleis wandelen we via de Karl Johans Gate richting ons hotel. De Karl Johans Gate is een boulevard van 2 km lang en loopt van het paleis naar het centraal station. Onderweg zie je heel wat historische panden. Het is tevens de plaats om te shoppen met ook verschillende cafés en restaurantjes.
Naast ons hotel ligt één van de meest moderne gebouwen: het Operagebouw. Het is zeker de moeite. Je kan via de marmeren helling naar het dak gaan. Vanop het dak heb je een mooi uitzicht over de stad, de haven en de gebouwen aan de andere kant van het water.
We eindigen onze dag in een Italiaans restaurant: Olivia. Op verschillende plaatsen in Noorwegen heb je daar restaurants van. Alleen al in Oslo zijn er een stuk of 5 waarvan één vlakbij ons hotel. Dat kan niet beter want we hebben onze kilometers al gedaan voor vandaag. Het is lekker en niet duur. Een mooie afsluiter voor onze dag in Oslo.
Woensdag 17 juli
Spannend! Vandaag één van de hoogtepunten van onze reis. We nemen de trein naar Myrdal. De treinrit van Oslo naar Bergen, ofwel de Bergensbanen, is uitgeroepen tot één van de mooiste treinreizen ter wereld. Er zijn 182 tunnels waarvan de langste meer dan 10 km lang is. Het hoogste punt is meer dan 1200 meter. Ik ben heel benieuwd.
We moeten niet ver stappen. Het perron is juist naast ons hotel. We hebben enkel een kleine rugzak bij met het hoogst noodzakelijke. Onze bagage bleef in het hotel en wordt apart doorgestuurd naar ons hotel in Bergen. Zo hoeven we niet te sleuren met die zware valiezen. We betalen hiervoor 45 euro pp.
Bij het instappen zien we dat we verschillende plaatsen hebben. En helaas zit de trein vol. Dit is wel een minpuntje voor Nordic. We hebben al eind november 2023 geboekt en dan zetten ze ons op de trein ver uit elkaar :(. Gelukkig hebben we een bereidwillige ziel gehad die akkoord was om te wisselen.
We installeren ons en om 08:22 u verlaten we een verregend Oslo. We rijden langs al het moois dat de Noorse natuur te bieden heeft: de beboste groene valleien, schitterende fjorden en Hardanggervida – het grootste bergplateau van Noord-Europa.
Na het vertrek in Oslo zien we eerst de groene valleien en fjorden voorbij schuiven in de druilerige regen.
Pas als we in Geilo komen verandert het landschap. Dit bergdorp / ski oord ligt halverwege Oslo en Bergen. Na Geilo klimt de trein omhoog naar het bergplateau Hardangervidda. Heel mooi! Bergmeertjes, sneeuw, blokhutten. We hebben ogen tekort. We passeren Finse, het hoogste station. Het is wel leuk dit eens te zien. Ik heb het boek over de aanleg van deze spoorlijn gelezen. Een mooi boek: ‘Bruggenbouwers’ van Jan Guillou.
Na Finse is het nog maar een klein stukje en zijn we op onze bestemming. In Myrdal moeten we overstappen we op een andere trein: de Flåmsbanen.
En we zijn niet de enigen die dit doen :). Ik denk dat bijna de helft van de reizigers afstapt. De treinrit maakt dan ook deel uit van een reispakket dat aangeboden wordt: ‘Norway in a nutshell’.
We hoeven niet ver te lopen en ook niet lang te wachten. Op het andere perron komt het treintje naar Flåm. Het is allemaal heel goed geregeld. Het traject is 20 km en we dalen 864 m. Ook hier hele mooie uitzichten! Bij een waterval stoppen we en mogen we uitstappen. Ze hebben er een show van gemaakt. We horen opeens muziek en we zien zelfs 2 vrouwen dansen: de nimfen.
Foto’s nemen van uit het treintje was helaas niet zo evident maar het heeft toch een paar mooie foto’s opgeleverd.
Flåm zelf is niet zo groot maar is schitterend gelegen aan het Aurlandsfjord. Het is dan ook niet ver lopen naar ons hotel ‘Fretheim Hotel‘. Onze kamer heeft een balkonnetje en we hebben een mooi uitzicht op de fjord. De rest van de middag doen we rustig aan.
’s Avonds eten we in het hotel. Het was er heel gezellig zitten en heel lekker!
Donderdag 18 juli
Deze morgen bij het opstaan blijkt er een mastodont van een cruise schip te zijn aangekomen. Echt enorm!
Na een lekker ontbijt gaan we naar de pier waar we inchecken op een electrische fjord cruise. We hebben enkel een kleine rugzak bij met enkel het hoogst noodzakelijke. Onze bagage werd van Oslo direct naar Bergen gestuurd. Zo hoeven we niet te sleuren met die zware valiezen. De electrische boot is echt muisstil. We varen door het Næroyfjord. Het is een zijtak van het Aurlandsfjord en is opgenomen op de Werelderfgoed Unesco lijst. Op de boot kan je niet buiten zitten. De temperatuur valt wel mee maar er is een frisse wind. Het fjord is op sommige plaatsen erg smal. De hoge groene bergwanden met hier en daar een watervalletje, de groen blauwe kleur van het water, de huisjes. Heel indrukwekkend. Na een vaart van 2 uur komen we aan in Gudvangen waar we overstappen op een bus die ons naar het station van Voss brengt. Onderweg stopt de bus in Stalheim waar we een heel mooi uitzicht hebben!
In het station van Voss nemen we dan verder de trein naar Bergen waar we rond 15:30 u aankomen. We gaan eerst naar ons hotel om in te checken. Oef onze bagage is er ook! Alles de kamer in en op zoek naar een terrasje! Bergen lijkt heel mooi en vooral ook heel toeristisch! Er loopt hier een massa volk. Aan de kade heb je de vismarkt Je kan er vis kopen maar ook ter plaatse op eten. We waren eerst heel enthousiast maar bij nader inzien zagen de bereidingen er toch niet top uit.
We reserveren bij een Italiaan voor ‘s avonds. Hij staat goed aangeschreven in tripadvisor.
Vrijdag 19 juli
We starten met een bezoekje aan de Bergenhus-vesting met de Håkon-hal en de Rosenkrantz-toren. Deze burcht aan het water is één van de oudste en best bewaarde kastelen in heel Noorwegen.
De kabelbaan Fløibanen is ook zeer de moeite. Je gaat naar 320 meter hoogte en je hebt er een prachtig uitzicht over Bergen. We hebben enkele rit genomen en gaan te voet terug naar beneden. Onderweg kan je nog genieten van het uitzicht. Eten deze avond was eerst problematisch. We hadden gisteren gekeken om te reserveren maar veel restaurants waren al volzet 🙁. Bij restaurant Bryggeloftet is enkel het eerste verdiep voor reservaties. Op het gelijkvloers is het zonder maar dan moet je aanschuiven. Meestal 10 à 15 minuten. We doen dit en het gaat inderdaad vlot. En bovendien was het heel lekker!
Zaterdag 20 juli
Nog enkele uren Bergen. We kunnen pas vanaf 16 uur inchecken bij Hurtigruten. Eigenlijk was 1 overnachting voldoende geweest. Bergen is niet groot en er valt niet zoveel te doen. Maar het is een warme zonnige dag en we genieten! En dat in Bergen waar het meer dan 200 dagen per jaar regent !
Ik had het lumineuze idee van een oud huis/hoeve te bezoeken: Damsgard. Dit stond op de lijst van bezienswaardigheden. Open tijdens de zomer. Dus wij op stap. 2,8 km dat moet wel lukken. Pfff, het was een lastige wandeling. Heel de tijd stijgen en google maps wil ook niet altijd meewerken . Als we er dan uiteindelijk geraken, blijkt het niet open .
Dan toch maar de bus terug nemen, gaat veel vlotter . We willen terug een pizza eten bij Restaurant Olivia maar er staat een lange rij aan te schuiven. Het is een mooie locatie en de pizza’s zijn lekker. Dus we schuiven ook aan. De wachttijd valt uiteindelijk wel mee.
Daarna gaan we naar ons hotel om de valiezen op te halen en met een taxi rijden we dan naar de Hurtigruten Terminal. Het is wel in het centrum maar toch te ver om te voet te doen. Zeker met die valiezen. Er staat al aan lange rij aan te schuiven maar het inchecken gaat vlot. Onze bagage mogen we achterlaten bij de balie. Deze zal aan onze deur bezorgd worden. Man man man, oude mensen dat hier zijn, ongeloofelijk. De helft van het rusthuis zit hier. . Dit had ik in deze periode eigenlijk niet verwacht.
Om 16 uur mogen we op de boot maar we moeten eerst een filmpje bekijken. Om 18 uur mogen we dan in onze kajuit nr 622. Onze bagage staat al aan de deur te wachten. We hadden gekozen voor type kajuit J2D, op de zesde verdieping. Dit is een kajuit met beperkt uitzicht. De reddingssloepen hangen voor ons raam. Maar dat is prima voor ons. We hebben nu niet het gevoel dat we opgesloten zitten. Een kajuit met volledig uitzicht was trouwens ook heel duur. We hadden ons erop ingesteld dat onze kajuit piepklein ging zijn maar dat valt goed mee. Klein maar praktisch. Bij het verkennen van de boot komen we bij het restaurant waar ze reclame maken voor het wijnarrangement. Het is niet goedkoop maar we besluiten van het toch te doen. We kiezen het middelste arrangement. Om 20:30 uur vertrekken we. We genieten aan boord nog van een mooie avond en een lekkere maaltijd met uitzicht op Bergen dat stilletjes aan kleiner wordt. In het restaurant hebben we op sommige dagen vaste plaatsen en op andere dagen kan je vrij zitten. De dagen met vaste plaatsen is het met een vaste menu met 2 keuzes. De andere dagen is het buffet. En het is beide zeer lekker!
Zondag 21 juli
In totaal zullen we in 34 havens aanleggen, zowel ’s nachts als overdag. Deze nacht hebben we 2 keer aangelegd in een haven maar we hebben daar niets van gemerkt. Na het ontbijt komen we aan in Alesund. We gaan aan dek kijken om het ritueel van aanleggen en weer afvaren mee te maken. Het is indrukwekkend. Heel precisiewerk. Goederen worden uitgeladen en weer andere ingeladen voor de volgende bestemming. Ook passagiers kunnen uit- of instappen. Er is echter geen tijd om Alesund te bezoeken. We blijven hier slechts een kwartiertje. We varen verder richting Geirangerfjord. Onderweg genieten we van de mooie uitzichten.
De Geirangerfjord wordt de parel van de Westnoorse fjorden genoemd. Ze staat ook op Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze fjord was ook wel een beetje de reden dat we de reis nu doen. Bij Nordic wordt dit enkel tussen 1/6 en 31/8 gedaan en ik wou dit wel graag zien. Het is heel mooi. Rondom het fjord vind je indrukwekkende watervallen zoals de Syv Søstre (Zeven Zusters), allei in de zomer zijn ze maar met vier :). de Friaren (de Bruidegom) en de Brudesløret (de Bruidssluier). Deze watervallen zorgen voor een spectaculair schouwspel doordat het water hier van de kliffen naar beneden valt.
We hebben voor deze namiddag een excursie geboekt. Onze excursies hadden we samen met de reis geboekt. Maar in feite was dit niet nodig. Alle dagen wordt er aan bood een info moment georganiseerd met de planning van de komende dagen. Ook alle excursies worden uitgebreid besproken. Daarna heb je steeds de mogelijkheid een excursie te boeken.
Onze excursie voor vandaag is: Geiranger met Trollstigen.
We moeten van de Nordkapp overstappen op een tenderboot waarmee we aan land gebracht worden. Nadat we zijn overgestapt vaart de Nordkapp verder. We gaan deze avond in Molde opgepikt worden. De tenderboot dropt ons op de kade waarna we met de bus verder rijden . Via de kronkelende, steile Ørneveien (Adelaarsweg) rijden we naar een uitkijkpunt waar we een fantastisch uitzicht hebben over de Geirangerfjord. We trekken verder de bergen in en rijden door de indrukwekkende Gudbrandsjuvet-kloof richting Trollstigen. Dit is een bergpas met 11 haarspeldbochten. Bij aankomst krijgen we een koffie met een snack. We hebben dan wat vrije tijd om van het uitzicht op de Trollstigen te genieten. Prachtig! Normaal gezien zouden we nu de Trollenweg afrijden maar helaas enkele dagen voor vertrek hadden we een mail gekregen dat de pas gesloten is voor alle verkeer wegens gevaar voor steenlawines. Onze excursie is dus een beetje aangepast. Het komt er op neer dat we dezelfde weg terugrijden. Wel jammer. De excursie is toch wel prijzig om dan een stuk niet gedaan te hebben. We stoppen nog bij een waterval en eindigen dan onze dag met een diner in Molde in hotel Alexandra. Dit hotel is vlakbij de pier waar we dan opnieuw inschepen in de Nordkapp. Het was een lange excursie. Dit komt natuurlijk omdat onze boot verder vaart en pas om 22:30 u in Molde aankomt om ons op te pikken. Maar het was een mooie dag met veel indrukken.
Maandag 22 juli
Deze morgen komen we aan in Trondheim en we blijven hier 3 uur. Je kon een aantal excursies boeken maar het is perfect mogelijk Trondheim alleen te bezoeken. Helaas regent het.
De eerste hoofdstad van Noorwegen was gelegen bij de monding (= os) van de Nid-rivier, vandaar Nidaros maar heet nu dus Trondheim.
Een van de bezienswaardigheden is de kathedraal. Deze wordt nog steeds de Nidaros kathedraal genoemd. Vanaf de boot is het 2,2 km wandelen. Dit bijzondere Noorse nationale heiligdom is gebouwd in het jaar 1070 in Gotische en Romeinse stijl. Het is de grootste en bekendste middeleeuwse kerk van Scandinavië, waar vroeger de Noorse koningen traditioneel werden gekroond. De kerk is voor veel pelgrims een belangrijk bedevaartsoord.
Ook de moeite zijn de gekleurde houten havengebouwen langs de rivier en het oude stadsbruggetje. De Gamle Bybro brug is de oudste brug van Trondheim. De brug stamt uit het jaartal 1681 en is gespannen over de Nidelva rivier. Vanop de brug heb je een prachtig uitzicht langs de ene kant op de kleurrijke houten huisjes en langs de andere kant op de kathedraal. Als je dan het bruggetje overloopt kom je in de de wijk Bakklandet terecht. In de wijk bevinden zich tal van kleurrijke houten huisjes, winkeltjes, pak- en boothuisjes, koffiehuisjes en restaurantjes. Maar het weer nodigt helaas niet uit om hier lang rond te wandelen. Door het slechte weer gaan we toch maar rap terug naar de boot.
De rest van de middag is het rustig vertoeven aan boord. In de loungebar op dek 7 kan je in gemakkelijke stoelen genieten van het mooie uitzicht. De bar zelf is nog niet open maar door de formule die we gekozen hebben, kunnen we de ganse dag gratis koffie en thee drinken. Als er iets te zien is worden we hiervan ook op de hoogte gebracht. Zo worden we er attent op gemaakt dat we een vuurtoren gaan voorbij varen : ‘Kjeungkjaers-Fyr’. Ik rep me met mijn fototoestel naar dek 5.
Dinsdag 23 juli
Deze morgen is er een speciaal moment. Tussen Nesna en Ørnes passeren we de poolcirkel, een denkbeeldige lijn rond de wereldbol. Op dit punt schijnt de zon op midzomernacht 24 uur. In de winter komt de zon niet op. Op een onbewoond eiland zou er een stalen globe te zien zijn maar we staan er niet speciaal voor op. De middernachtzon zal vandaag helaas niet te zien zijn. Het is zwaarbewolkt met regen. We nemen het slechte weer mee op sleeptouw. De voorbije dagen was het noordelijk heel goed weer maar het slechte weer schuift met ons mee naar boven .
Om 10 u komen we aan in Ørnes. Het aankomen en vertrekken in een haven is toch altijd leuk om te zien. Hoe ze op korte tijd aanmeren, goederen verschepen en terug vertrekken is toch indrukwekkend.
Op de boot is er om 10:45 een kleine plezante ceremonie om het passeren van de poolcirkel te ‘vieren’. Je kan gedoopt worden . Daarvoor moet je op een stoel gaan zitten waarna iemand van de crew een pollepel ijsblokjes in je kraag giet. Brr ik niet, maar Koen wel . Als troost krijg je een klein glaasje sterke drank. Daarna rap de natte kleren wisselen en een warme koffie drinken.
Om 13 u komen we dan aan in Bødo. Vandaag hebben we een excursie geboekt: een RIB boot safari naar saltstraumen. Het is een opblaasbare boot met krachtige buitenboordmotoren die wordt bediend door een ervaren en deskundige piloot. We moeten ons in een pak wurmen. Pff, ik voel mij precies ne teletubbie 😀. Ook een plastic bril moeten we opzetten om onze ogen te beschermen.
Het bootje gaat er stevig van door. Eens de haven tot 50 km /uur. Saltstraumen (“De Zoutstroom”) is een sterke getijstroom en maalstroom. Tussen de twee fjorden Saltenfjorden en Skjerstadfjorden, even buiten Bødo zijn er enorme krachten in het spel. Als het getij keert en het water tussen de fjorden tegen elkaar in stroomt, ontstaan er spectaculaire draaikolken in Salstraumen. Een heel speciaal verschijnsel.
We kunnen ook zee arenden spotten. Maar daarvoor moest je al een verrekijker bij hebben. Waar het deze morgen blijkbaar nog heel goed weer was in Bødo, is het ondertussen ook al aan het regenen 😥. De regen voelt wel heel pijnlijk aan op mijn voorhoofd. Om 15 u zijn we terug. We werden goed door elkaar geschud maar het was wel een geslaagde excursie.
Om 15:20 vaart de boot verder richting de Lofoten. Hiervoor moeten een stukje over open zee. Je merkt direct dat we verder op zee varen doordat er veel meer deining is.
De prachtige Lofoten, een archipel in de Noorse zee met veel rotsen en eilandjes, de ruige bergen met hier en daar een vissersdorpje. Ik keek er hard naar uit. Maar helaas, er is weinig van te zien. De Lofotenmuur van bergen met ervoor de vissersdorpjes ligt verstopt onder dikke zwarte laaghangende wolken en regen. Een Noorse vrouw op de boot spreekt mij aan. Ze vaart enkele haltes mee met de Hurtigruten. Ze is zo enthousiast over de Lofoten, over de schoonheid ervan en vind het zo jammer dat we er nu niet veel van kunnen zien. Ze zei ook dat het tot vandaag schitterend weer was geweest. 😢. Om 19:15 u hebben we onze eerste stop in Stamsund. We blijven hier niet lang. Enkele passagiers vertrekken op excursie en wij varen verder tot Svolvær.
In Svolvær blijven we een klein uurtje liggen. Het is hier heel mooi. Svolvær wordt een beetje beschouwd als de hoofdstad van de eilandengroep. Nog is de dag niet teneinde. Een dag met veel mooie indrukken. Om 22:15 uur varen we verder. De boot moet zich in de kleine haven helemaal draaien. Voor een boot met een lengte van 123 meter toch geen evidentie. De bedoeling is nu van door een hele smalle fjord te varen. Door het slechte weer en de mist is het nog niet zeker. De kapitein zal pas op het laatste moment beslissen. Om het wachten te verzachten kan je op dek 7 in de buitenbar van een warm trollendrankje genieten. Door het slechte weer laten we dit toch maar aan ons voorbij gaan.
Om 23:45 is het dan zover. We varen de Trollfjord in. Op dit uur is het nog steeds niet donker. We haasten ons naar het dek om foto’s te nemen. Ondanks de gietende regen is het spectaculair. Ook hier moet de boot zich draaien en terug varen. Op die ene foto zie je goed hoe dicht we bij de bergwand komen 😮. Chapeau voor de kapitein! Daarna zoeken we een beetje verkleumd onze kajuit op.
Woensdag 24 juli
Wat gaat het snel. Vandaag is het al onze 5de dag op de Hurtigruten. In de voormiddag varen we onder een mooie brug in Finnsnes. We houden hier een half uurtje halt. Deze namiddag om 14:15 u komen we dan aan in Tromsø. We hebben hier 4 uur vrije tijd. Het is bewolkt maar gelukkig regent het niet! Het centrum is niet zo groot. Bezienswaardigheden zijn oa de ijskathedraal en de kabelbaan. Beide zijn perfect te voet te doen.
De kerk werd in 1965 gebouwd en heeft de vorm van een ijsberg. Binnen is het lekker warm, maar liefst 27 graden. Vooraan in de kerk is er een bijzondere glazen mozaïek dat voor een kleurenspel binnenin de kerk zorgt wanneer de zon erdoorheen schijnt.
De Fjellheisen-kabelbaan ligt hier niet ver van. Deze brengt je tot 420 meter hoogte en je hebt er een fantastisch uitzicht over Tromsø. Het was niet goedkoop maar het geld waard!
Daarna in het centrum een bezoekje aan het hard rock café gebracht om Koen zijn collectie aan te vullen. In het centrum zie je ook de Domkirka, De kerk is de meest noordelijk gelegen protestantse kerk en de enige in Noorwegen die van hout gemaakt is.
Mooi op tijd zijn we terug op de boot.
Donderdag 25 juli
Het is al onze laatste volledige dag aan boord. We komen aan in Honningsvåg waar we onze laatste excursie geboekt hebben. Honningsvåg is een stadje in de provincie Troms og Finnmark in Noorwegen. De stad met haar 2600 inwoners ligt in een baai van het eiland Magerøya.
Voor wie oostwaarts vaart is Honningsvåg de laatste halte vooraleer men de Noordelijke IJszee bereikt.. We gaan aan wal om een bezoek te brengen aan de Nordkapp, het meest noordelijke punt van Europa. Honningsvåg is ook de meest noordelijke stad van Europa en ligt op 71°. Het is ongeveer 33 km rijden en het duurt ongeveer 40 à 50 minuten om er te geraken, afhankelijk van het verkeer en of er veel overstekende rendieren zijn . Deze zullen we inderdaad zien. Het is een ruig landschap waar we doorrijden. Heel mooi! Veel meertjes ook en af en toe dus rendieren. Wat er ook niet ontbreekt is helaas de mist. Blijkbaar een veel voorkomend fenomeen is deze regio: de artic mist. Op het noordelijkste punt zie je dan het Noordkaapmonument: het iconische wereldbolmonument. Het is een hele populaire fotolocatie, vooral tijdens de middernachtzon. Wij moeten het doen met de overdagmist , en zonder uitzicht. Tja het is wat het is. Als we terug aan onze boot komen, begint zowaar de zon te schijnen . We kunnen op het dek zelfs nog genieten van het zonnetje, weliswaar onder glas en met verwarming, maar het zonnetje doet deugd!
Juist voor dit haventje in Kjolleford is er een rots te zien die vooral voor de Sami belangrijk is: de Finnkarka Church. Het dorpje zelf is ook heel mooi. We varen nu verder op de Barentszzee. Er is iets meer deining. Tot 18:30 hebben we nog van de zon genoten en dan is er opeens weer mist. We gaan dan maar onze valiezen maken. Deze moeten reeds voor middernacht aan de lift staan. We maken daar wel gebruik van want anders moeten we morgen zelf sleuren met de valiezen. We hebben op deze reis de middernachtzon nog niet gezien. We doen nog een laatste poging en inderdaad kort voor middernacht zien we nog eventjes de zonsondergang. Mooi!