PORTUGAL

ALGARVE

22 september 2020

Onze reis naar Indonesië was door de corona al in duigen gevallen. Doordat op reis gaan één van onze hobby’s is willen we ondanks de corona toch het risico nemen om op reis te gaan. Vooral Koen heeft door de corona dit jaar nog geen verlof gehad. We waren eerst van plan dit in november dit doen maar vreesden door de verergerde corona dat dit ook niet meer ging lukken. We hebben dan gekozen voor een last minute in september. Veel keuze was er echter niet. Veel rode zones, gemiddeld oranje zones en weinig groene zones. Onze eerste keuze was dan Madeira, maar daar moest je een negatief corona attest voorleggen. Van Spanje bleef enkel Tenerife over maar dat was duur. Sicilië was groen maar ofwel waren er voor ons geen geschikte vluchten of geen geschikte hotels.
De keuze is dan gevallen op de Algarve. Weliswaar oranje maar dat was het al gans de zomer. Er was nog een Riu hotel beschikbaar, dus voor ons leek dit ideaal. Op 14 september geboekt en op 22 september ready for take off. We hebben ook gekozen voor Tui fly de luxe. Meer bagage meenemen, aparte incheckbalie, Fast lane, maaltijd inbegrepen, glaasje champagne en ook belangrijk, we zitten vooraan in het vliegtuig op rij 2. Het leek ons met de corona ook wel interessant dat we niet door het ganse vliegtuig moesten. Dit was een meerprijs van 55 euro pp per traject.

Dinsdag 22 september

Het was een korte nacht. Om 03:00 uur vertrekken we naar Zaventem. Er hangt een dikke mist die ons gezelschap houdt tot in Aalst. Vlucht is ’s morgens vroeg om 06:00 uur. We hebben een parking geboekt zodat we niemand moeten lastig vallen.

Mondmasker verplicht in luchthaven en op vliegtuig. Het instappen gebeurt per +- 5 rijen van achteraan te beginnen. Dit vind ik wel goed geregeld.
Eens iedereen op het vliegtuig zit, moeten we er terug af 🙁 . Er is een technisch probleem en het vliegtuig moet gereset worden. Allei dit begint al goed.
Met 45 minuten vertraging kunnen we dan toch vertrekken. Helaas zitten er veel kleine kindjes op het vliegtuig waarvan 2 op de rij achter ons. En dit met de nodige decibellen. Niet leuk!

In Portugal is het 1 uur vroeger. Het weer is licht bewolkt. Onze kamer in Hotel Riu Guarana valt iets tegen. Bij het boeken kan je niet kiezen welk uitzicht je wil. De kamer op zich is wel mooi maar we liggen aan de straatkant. Aangezien de isolatie niet veel voorstelt hadden we wel wat last van straatlawaai.

Na het inchecken op onze kamer kunnen we dus nog een mooie ontspannende dag doorbrengen aan het zwembad. Ook hier zijn veel kleine kindjes, tot babytjes toe.
Veel keuze hotels was er door de corona niet maar volgende keer zal het toch een adults only worden.

Bij het inchecken moeten we ook doorgeven wanneer we willen eten. Ze willen hiermee voorkomen dat iedereen op hetzelfde uur gaat eten. ’s Middags kiezen we in eerste instantie om 12:30 u. Achteraf wijzigen we dit naar 13:30 u maar uiteindelijk gaan we maar 2 keer ’s middags eten. Na een uitgebreid ontbijt hebben we ’s middags nog geen honger. Vanaf 16:00 is er de mogelijkheid tot een kleine snack.

Olhos de Agua is een klein plaatsje op 7 km van Albufeira. in de late namiddag besluiten we onze benen te strekken en tot in het ‘centrum’ van Olhos te wandelen. Er loopt maar één weg naar het strand en het haventje. Er zijn enkele cafés en restaurants. We installeren ons op een terrasje net naast de zee. Met een glaasje mateus rosé en het kabbelende water is het vakantiegevoel kompleet.

Om 20:00 uur kunnen we gaan eten. De animatie in het hotel is overdag goed maar ’s avonds stelt dit niets voor.

Woensdag 23 september

Vandaag staat nietsdoen op het programma.

Donderdag 24 september

Na anderhalve dag relaxen willen we vandaag Albufeira bezoeken en een tocht met een catamaran boeken.
Na het ontbijt nemen we de taxi naar de jachthaven van Albufeira.
Kostprijs 12 euro.

Via de website www.getyourguide.nl hebben we een uitstap gevonden die ons aanspreekt :Benagil: Catamaranvaart grotten en kustlijn. We boeken deze in het kantoor in de jachthaven van Albufeira. We kiezen voor zaterdagvoormiddag om 10 uur. Nadien krijgen we echter telefoon om dit te verplaatsen naar de namiddag om 14:30 uur.
Kostprijs 27 euro.

Na een drankje in de kleurrijke jachthaven wandelen we naar het centrum.

We kuieren rond in het oude centrum en gaan op zoek naar de vissersbootjes op het strand Praia dos Pescadores. Echter zijn er geen vissersbootjes te bespeuren.

Voor we naar het hotel gaan, leggen we ook onze huurauto vast. Dit van zondag tem dinsdag. In het hotel boeken we bij www.getyourguide.nl ook onze excursie voor maandag. Dit is weerom een tochtje op zee. Vanuit Lagos gaan we met een klein bootje de grotten van Ponta da Piedade bezoeken.

De namiddag sluiten we af aan het zwembad.

Vrijdag 25 september

Vandaag staat terug een luilekkerdagje op het programma.

Zaterdag 26 september

De voormiddag brengen we door aan het zwembad. Maar deze namiddag gaan we de zee op. We hebben een excursie geboekt met een catamaran.
Deze vertrekt in de jachthaven van Albufeira om 14:30 uur. Om 14:00 u moeten we ons aanmelden. We nemen een taxi naar de jachthaven. Deze is een pak duurder dan donderdag. Toeslag in het weekend? We betalen 17 euro ipv 12 euro.

Beschrijving van onze excursie:
Je vertrekt vanuit de jachthaven van Albufeira en vaart richting het westen langs de kust van het zuiden van Portugal. Je komt meer te weten over de plaatsen en bezienswaardigheden die je passeert van de schipper en de bemanning, je krijgt een prachtig uitzicht op de rotsformaties en grotten van de gebieden Benagil, Galé en Carvoeiro.

Tijdens de rondvaart kiest de kapitein een mooie beschermde plek om de boot te stoppen, zodat iedereen die wil een duik kan nemen en in de oceaan kan zwemmen met de supervisie van de bemanning. Op de terugweg, voordat je de Marina weer bereikt, krijg je een glaasje champagne terwijl de achtergrondmuziek nog steeds aan het spelen is, om te proosten op het einde van een ontspannende rondvaart.
Voor het instappen worden onze handen ontsmet en een mondmasker is verplicht.
Het is een heel mooie, ontspannende excursie! Zalig. We hebben ervan genoten!

Stipt om 17:30 u zijn we terug in de jachthaven. We nemen een taxi terug naar het hotel. Deze keer is het weer de gewone prijs. Raar.

Zondag 27 september

Donderdag hebben we een auto gehuurd bij Local Cars. Dit is vlak bij het hotel.
De kostprijs voor 3 dagen is hetzelfde als voor 2 dagen: 105 euro voor type C. Verzekering All Risk is 12,50 euro per dag.

Vandaag om 10:00 uur mogen we de auto ophalen. Het is een Volkswagen Polo. We hadden onze GPS van thuis mee. De adressen hebben we er al ingestoken.
Dus we kunnen vertrekken.
Als je de autostrade gebruikt moet je betalen. Op sommige autowegen in Portugal hebben ze daarvoor een speciaal systeem: elektronische tol. In onze huurauto hangt aan de voorruit een DEM-transponder. Boven de autosnelweg hangt een scanner en als je die passeert hoor je een klein signaal. De eerste keer wordt er automatisch 20 euro aangerekend. Maar voor elke scanner zie je naast de autostrade een bord met hoeveel het afgelegde stuk je specifiek kost. In eerste instantie zijn we echter niet van plan de autostrade te gebruiken.

Tavira
Tavira ligt midden in het zoutpannengebied van het Ria Formosa natuurpark. Dat is in de Oost-Algarve, een kilometer of dertig van de luchthaven Faro en niet zo ver van de Spaanse grens.

Tavira wordt ook wel “Het Venetië van de Algarve” genoemd. Eigenlijk is “stad” wel heel veel eer voor dit uit zijn krachten gegroeide dorp. En dat is precies de charme! Het is knus, overzichtelijk, levendig en gezellig in alle seizoenen. Kortom: Tavira mag je niet missen wanneer je de Algarve bezoekt.

De stad is gelegen aan weerszijden van de Rio Gilao en staat vooral bekend om het grote aantal kerken. We wandelen door het oude stadscentrum en bezoeken de resterende muren van het Moorse fort. Over de Rio Gilao is er een mooie brug uit de Romeinse tijd.

Olhao
Olhoa ligt midden in het Ria Formosa natuurpark. Het heeft een mooie vissers- en jachthaven.

Faro
Faro is gekend door zijn luchthaven. Maar vanuit het vliegtuig is al te zien dat Faro een unieke ligging heeft. Voor de kust van Faro begint een heel bijzonder natuurgebied: Ria Formosa. Een indrukwekkend landschap van lagunes, duinen, kanalen en eilandjes met een lengte van 60 kilometer richting het oosten van de Algarve. Vanuit het vliegtuig heb je daar een mooi zicht op.
Maar dit natuurschoon bezoeken we nu niet. We beperken ons tot het oude stadsgedeelte. Dit is niet zo groot maar wel mooi. De momumentale kathedraal en het klooster liggen in een doolhof van nauwe keistenen straatjes met een aantal gezellige cafés. Na onze wandeling drinken we nog iets in een café met uitzicht op het het natuurgebied. In de verte zien we zelfs de luchthaven. De vliegtuigen die aankomen vliegen dan ook laag over het natuurgebied.

Een vaststelling na de eerste dag autorijden in Portugal: ze zijn zot van ronde punten :).

Maandag 28 september

Lagos
Vandaag rijden we naar Lagos. Om 12:00 uur hebben we een excursie geboekt: een boottocht naar Ponta de Piedade. De excursie is met een klein bootje, ontworpen en gebouwd in Portugal, om de verbazingwekkende grotten, grotten, zandsteenkliffen en afgelegen stranden bij Ponta Da Piedade te bezoeken. Het schip is zo ontworpen dat het de kleinste grotten inkomt.
Naast ons is er nog een meisje, een Portugese. De schipper/gids is jong maar maakt er een tof avontuur van. Hij geeft duidelijke commentaar en durft af en toe eens het gaspedaal open te zetten. Je denkt, oh nee, we gaan op de rotsen varen maar op het laatste moment gooit hij dan het roer om. Zalig. We hebben hem dan ook een mooie fooi gegeven.

Ponta de Piedade
Dit ligt ongeveer 3 km ten noordwesten van de stad. Onder verweerde zandstenen kliffen liggen torenhoge roodbruine rotsformaties, waarin een doolhof van holen en grotten ligt verscholen. Het is een mooi spektakel.
We hebben deze morgen wat minder gegeten zodat we nu toch een beetje honger hebben. We willen toch eens iets proeven van de portugese keuken. Op een terrasje in één van de gezellige straatjes delen we gegrilde sardienen en gegrilde tonijn. Lekker!

De rotsen aan Ponta de Piedade willen we ook van bovenaf eens bekijken. De vuurtoren is hiervoor een prachtige plek. Volgens onze schipper op het bootje is dit ook een prachtige plek voor een zonsondergang. En het uitzicht op de rotsen onder ons is inderdaad schitterend. Echt de moeite waard!

Sagres
Vanaf 15 uur is het bewolkt. Dit is wel jammer want Sagres ligt op een afgelegen klif die uitsteekt in de Atlantische Oceaan en je hebt hier een mooi uitzicht. Maar niet getreurd we genieten er zo ook van. Sagres is ook de meest zuidwestelijke gemeenschap van het Europese vasteland. Op de kliffen vind je het Fortaleza de Sagres. Dit is het fort van Hendrik de Zeevaarder, waar vandaan hij zijn ontdekkingstochten startte. Ook was hier zijn zeevaartschool gevestigd. Dit was de locatie waar lang geleden nieuwe technieken werden ontwikkeld die hebben bijgedragen aan het succes van de ontdekkingsreizen. Bij het fort staat ook een klein kerkje en er ligt een enorm stenen windkompas. Je betaalt een kleine entree van 3 euro pp. Langs de kliffen ligt een wandelpad. Je hebt er ook een groot blowhole waardoor je de golven van de oceaan onder je de pletter hoort slaan op de rotsen

Dinsdag 29 september

Monchique
Monchique Ligt ongeveer een vijftien kilometer landinwaarts in de Algarve. Het is één van de hoogste dorpjes in Portugal gelegen in de bergen boven de Algarve. Het is met zijn natuurlijke bron vooral bekend als wellness oord. Caldes de Monchique is gelegen vlakbij het dorp. Dit is de plaats waar de Romeinen het helende bronwater uit de bergen ontdekten. Het bronwater komt hier met een temperatuur tussen de 27 en 31 garden celcius de berg uit. Er wordt gezegd dat het erg gezond is voor het lichaam. Vooral mensen met spier en darm klachten komen naar deze plaats.

Monchique is gelegen vlak onder het hoogste punt van de Algarve. Het dorpje kenmerkt zich door straatjes met kleine steentjes die zich omhoog slingeren richting de berg. Het is een mooi dorpje met veel 18e en 19e eeuwse huizen. Het centrale plein is erg sfeervol met zijn fonteinen en mooie bloemperken. Alleen al de rit naar boven door de prachtige natuur is een bezoek aan Monchique meer dan waard. We maken een wandelingetje door het dorpje.

Silves
De ligging van Silves, aan de rand van de Serra de Monchique, geeft de stad een streepje voor. Deze bergketen in het westelijke deel van de Algarve is een beschermd natuurgebied. Ruige, vruchtbare landschappen met velden vol sinaasappelbomen omringen Silves. Het middeleeuwse stadje was zo’n duizend jaar geleden het middelpunt van de Arabische bezetting in dit gebied. Ook zien we verschillende ooievaarsnesten tijdens de rit naar Silves.
Silves is een van de oudere stadjes van de Algarve. Silves ligt in het binnenland en heeft een prachtig oude fort. Met name het Fort van Silves trekt veel toeristen naar het dorpje toe. Het kasteel is te vinden op het hoogste punt van het dorp. We houden het bij een kleine stop en rijden terug naar het hotel. We leveren de auto terug in en de rest van de namiddag besteden we aan het zwembad.

Woensdag 30 september

Vandaag is het reeds de laatste dag van onze vakantie. Het laatste dagje relaxen! Maar de vakantie is juist lang genoeg. We hebben een stukje van de omgeving gezien, een paar mooie boottochtjes en geluierd aan het zwembad. Het is mooi geweest en we zijn voldoende uitgerust.