INDONESIË
ALGEMEEN INDONESIË
2023
Paspoorten en visum
Je hebt een paspoort nodig dat tot een half jaar na aankomst in Indonesië geldig dient te zijn. Dit hebben we reeds in februari in orde gebracht.
Visa on arrival (VOA) is tevens verplicht voor een toeristisch of zakenbezoek van maximum 30 dagen (dat ter plaatse met maximum 30 dagen kan worden verlengd) of voor transit, à 500.000 roepia/persoon (ca 30 €), mits voorlegging van heen/terugticket of ticket voor doorreis. Kan vooraf online (eVOA) worden aangevraagd https://molina.imigrasi.go.id/#e-voa .
Meer info kan je ook vinden op https://diplomatie.belgium.be/nl/reisdocumenten.
Gezondheid
Er zijn geen inentingen verplicht. Aanbevolen zijn een vaccinatie tegen buiktyfus en hepatitis A en een herhaling van DTP. Er is vrijwel geen Malariarisico in de belangrijke toeristische gebieden (WHO: “tourist resorts”), zoals op Java en Bali. Maar toch is het verstandig om je te beschermen. Het is van groot belang om muskietenbeten te voorkomen. Draag ’s avonds lange mouwen of smeer je blote huid in met een insectenwerend middel. Een goede muggenmelk (bij voorkeur op basis van DEET) kan van thuis (mag niet mee in de handbagage) worden meegenomen of ter plaatse worden aangekocht. Meer info vind je : https://www.wanda.be/nl/landen/indonesie
Drink geen kraantjeswater. De meeste hotels voorzien flesjes water op de kamer.
Houd rekening met het feit dat je snel kunt verbranden. Bedek je hoofd en drink regelmatig water tegen het uitdrogen.
Vliegtickets – bagage
Het was eventjes zoeken naar een geschikte vlucht. Bij de vlucht met KLM kom je ’s avonds aan in Jakarta en is er geen aansluitende vlucht meer naar Yogyakarta. Je moet dan overnachten in Jakarta. Dit willen we liever niet. Als je een vlucht neemt waarbij je moet overstappen is het ook uitkijken dat er niet teveel tijd tussen de 2 vluchten zit. Uiteindelijk kiezen we voor Qatar Airways met een overstap in Doha.
We hebben onze tickets reeds in september 2022 geboekt bij Qatar Airways. We doen dit niet zelf maar via Connections in Gent.
De eerste vlucht naar Doha is ongeveer 6 uur. Voor deze vlucht hebben we stoelen gereserveerd aan het gangpad. We hebben 2: 45 u transfertijd. Wat juist genoeg is.
De 2de vlucht is Doha – Jakarta. Op deze lange vlucht van 9 uur hebben we stoelen gereserveerd met extra beenruimte. Je zit dan op de eerste rij. Het was een vrij nieuw vliegtuig en de TV schermpjes zitten in de wand voor ons. In oudere vliegtuigen zitten ze in de armleuningen en dan heb je toch minder bewegingsruimte.
Onze laatste vlucht is met Garuda Indonesia Airline en is van Jakarta naar Yogyakarta. De transfertijd is 4 uur. De vlucht zelf duurt niet lang.
Doordat we een tussenvlucht hebben op Java mogen we maar 20 kg bagage meenemen. Op de terugvlucht vanuit Bali mogen we 23 kg bij hebben. Ruimte voor souvenirs dus……
Klimaat & tijdsverschil
Het eiland Java ligt op de grens van twee verschillende klimatologische zones. De temperatuur ligt tussen de 24 en 35° en de luchtvochtigheid is meer dan 70%. De regentijd is van november tot april. In deze maanden regent het dan plaatselijk vaak enkele uren waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. In de overige maanden (april – oktober) valt er ook nog neerslag.
Bali kent een tropisch klimaat. De temperatuur schommelt altijd zo rond de 30 graden. De droge tijd begint in maart en loopt door tot oktober/november.
In onze zomertijd is het op Java 5 uur later en op Bali 6 uur later dan bij ons.
Religie
Java: is hoofdzakelijk islamitisch. Er zijn dan ook veel moskeeën op Java. Dit is op zich geen probleem maar helaas de luidsprekers die er aan verbonden zijn wel. Minstens vijf keer per dag worden gebedsoproepen gedaan, maar daarnaast zijn er ook oproepen voor religieuze preken of bijeenkomsten.
Het eerste gebed is bij zonsopgang, rond half 5 ’s morgens. Als je dicht bij een moskee verblijft is de geluidsoverlast zeer hinderlijk. Best oordopjes meenemen. Dan is het nog enigszins dragelijk.
Bali: is hoofdzakelijk hindoeïstisch. Enkel in het noorden van Bali heb je ook enkele moskeeën. Maar de geluidsoverlast is veel minder dan op Java.
Als je op Bali verblijft kun je er niet omheen; de Balinese hindoe cultuur is overal. De uitspraak dat er meer tempels dan huizen op Bali zijn, zal wel kloppen. Ieder huis dient een eigen tempel te hebben (de familietempel), ieder dorp heeft er een voor grotere ceremonies (pura desa) en dan zijn er ook nog tempels per beroep, naast de heilige tempels, bergtempels, kusttempels en rijkstempels.
Ook zie je op Bali overal offergaven. Om de kwade geesten gunstig te stemmen worden overal offertjes op de grond neergelegd. Overal zie je ze liggen – voor huizen, winkels, langs de wegen, in tempels ….Het zijn kleine mandjes van geweven bamboe met daarin bloemen, rijst, wierook en snoepjes.
Geldzaken
De munteenheid van Indonesië is de rupiah (IDR). Je kan euro’s omwisselen bij officiële wisselkantoren of in de meeste banken in de grote steden. Opletten met kleinere wisselkantoren, daar kan je soms bedrogen worden. Credit cards (Visa, Mastercard) worden aanvaard in de grote hotels en in de grote handelszaken. (soms iets moeilijker in de afgelegen plaatsen)